Jdi na obsah Jdi na menu

Proč nemáme věž

Proč nemáme na kostele věž

Nás kostel občas navštíví a prohlížejí si lidé, kteří nejsou evangelické víry nebo jsou bezvěrci a tehdy jedna z prvních otázek bývá „proč nemáte věž?“ A potom vysvětlujeme, co byl Toleranční patent, co stanovil, a proč se náš kostel označuje jako toleranční. A třeba vás bude zajímat, jak to v tom patentu přesně je.

13. října 1781 císař Josef II dává pokyn své dvorské kanceláři a ta na jeho základě rozesílá zemským vládám oběžník, známý jako Toleranční patent, kterým se povoluje a toleruje existence 3 nekatolických náboženství: augsburského (Lutherův směr), helvetského (=švýcarské, Kalvínův směr) a nesjednocených Řeků (řeckopravoslavní): Protože vůdčí postavení zůstalo římskokatolické církvi, mohly nově povolené církve vznikat jen za určitých podmínek. A tady je několik úryvků z tohoto patentu:

„Milí věrní! Jsouce přesvědčeni jednak o škodlivosti všeho nátlaku na svědomí a jednak o velikém užitku, kterýž pro náboženství a stát pochází z pravé křesťanské tolerance, viděli Jsme se pohnuti, vyznavačům augsburského a helvetského náboženství, pak nesjednoceným Řekům povoliti všude soukromé vykonávání jejich náboženství... Katolickému náboženství samojedinému má zůstati přednost veřejného náboženského vykonávání, .....

 

Zejména pak svolujeme k tomu: Předně: aby nekatoličtí poddaní, kde žije 100 rodin, byť i v místě modlitebny anebo duchovního správce nebydlely, nýbrž část jich byla vzdálena několik hodin, směli sobě vystavěti vlastní modlitebnu a mimo to školu...

 

Co se týče modlitebny, nařizujeme výslovně, aby... taková modlitebna neměla žádného zvonění, žádných zvonů, věží, ani veřejného vchodu z ulice, jenž by chrám představoval, jinak však mohou ji, z jakékoli hmoty chtějí, vystavěti, též ... veřejné pohřby s průvodem jejich duchovního mají býti úplně dovoleny.

 

Zůstavuje se jim na vůli, aby ustanovovali své vlastní učitele, kteříž od sborů vydržováni býti mají, na kteréž však naše tamnější školní ředitelství má dohlížeti, co se vyučovacího způsobu a pořádku týče.

 

...při katolickém otci všecky dítky, jak mužského tak ženského rodu mají býti vychovány beze všeho dotazování v katolickém náboženství, což se za přednost panujícího náboženství pokládá, kdežto naproti tomu při protestantském otci a katolické matce dítky pohlaví následovati mají.